Хітозан та його похідні, як ефективні сорбенти для вилучення йонів металів - Будняк, Т.М.; Тьортих, В.А.; Яновська, Е.С. (Поверхность, 2013)
В огляді проаналізовано фізико-хімічні характеристики та адсорбційні властивості природного полімеру хітозану та його модифікованих форм щодо йонів металів. Розглянуто механізми адсорбційної взаємодії та йонного обміну за участю функціональних груп хітозану та його похідних з метою створення на їх основі ефективних адсорбентів для вилучення металів з водних розчинів. Physicochemical characteristics and adsorption properties of natural polymer chitosan and its derivatives with respect to metal ions have been analyzed in the review. Mechanisms of adsorption and ion exchange interactions of functional groups of chitosan and its derivatives have been analyzed in order to create an effective adsorbents for the extraction of metals from aqueous solutions. В обзоре проанализированы физико-химические характеристики и адсорбционные свойства природного полимера хитозана и его модифицированных форм по отношению к ионам металлов. Рассмотрены механизмы адсорбционного взаимодействия и ионного обмена при участии функциональных групп хитозана и его производных с целью создания на их основе эффективных адсорбентов для извлечения металлов из водных растворов.