Синтез та сорбційні властивості комбінованих целюлозно-неорганічних сорбентів для концентрування цезію-137 - Галиш, В.В.; Картель, М.Т.; Мілютін, В.В. (Поверхность, 2013)
Розроблено спосіб одержання нових комбінованих целюлозно-неорганічних сорбційних матеріалів на основі вибіленого бавовняного волокна і фероціанідів d-металів (Fe³⁺, Ni²⁺, Co²⁺, Cu²⁺, Zn²⁺). Визначено параметри процесу модифікування, що дозволяють одержати зразки сорбентів з високою сорбційною здатністю щодо цезію і високими кінетичними характеристиками. За сорбційною здатністю щодо цезію синтезовані сорбенти розташовані у такій послідовності: ВБВ–[ФЦ]Ni ≈ ВБВ–[ФЦ]Co > ВБВ–[ФЦ]Cu ≈ ВБВ–[ФЦ]Fe > ВБВ–[ФЦ]Zn. Методом рентгенофазового аналізу визначено склад синтезованих целюлозно-неорганічних сорбентів. The method of obtaining of new combined cellulose-inorganic sorption materials based on bleached cotton fiber and ferrocyanide of d-metals (Fe³⁺, Ni²⁺, Co²⁺, Cu²⁺, Zn²⁺) was developed. The parameters of the modification process, allowing to obtain the samples of sorbents with high sorption capacity with respect to cesium and high kinetic characteristics, were defined. By sorption ability with respect to cesium synthesized sorbents are arranged in such sequence: BCF-[ФЦ]Ni ≈ BCF-[ФЦ]Co > BCF-[ФЦ]Cu ≈ BCF-[ФЦ]Fe > BCF-[ФЦ]Zn. The composition of the synthesized cellulose-inorganic sorbents was determined by X-ray diffraction. Разработан способ получения новых комбинированных целлюлозно-неорганических сорбционных материалов на основе беленого хлопкового волокна и ферроцианидов d-металлов (Fe³⁺, Ni²⁺, Co²⁺, Cu²⁺, Zn²⁺). Определены параметры процесса модифицирования, позволяющие получить образцы сорбентов с высокой сорбционной способностью по отношению к цезию и высокими кинетическими характеристиками. По сорбционной способности по отношению к цезию синтезированы сорбенты расположены в такой последовательности: БХВ-[ФЦ]Ni ≈ БХВ-[ФЦ]Co > БХВ-[ФЦ]Cu ≈ БХВ-[ФЦ]Fe > БХВ-[ФЦ]Zn. Методом рентгенофазового анализа определен состав синтезированных целлюлозно-неорганических сорбентов.