Коливальна спектроскопія фулереноподібних молекул діоксиду кремнію - Філоненко, О.В.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2013)
Методом функціоналу густини з гібридним обмінно-кореляційним функціоналом B3LYP і базисним набором 6-31G(d, p) розраховано інфрачервоні спектри фулереноподібних молекул (SiO₂)₂₀(H₂O)₁₀ і (SiO₂)₂₀ і раманівські спектри гідроксильованих молекул (SiO₂)N(H₂O)N/2 та виконано віднесення частот у відповідності з типом коливань. The IR spectra of fullerene-like molecules (SiO₂)₂₀(H₂O)₁₀ and (SiO₂)₂₀ and Raman spectra of hydroxylated molecules (SiO₂)N(H₂O)N/2 have been calculated using density functional theory method (exchange-correlation functional B3LYP and basis set 6-31G (d, p)) and assignment of frequencies in conformity with the shape fluctuations have been executed. Методом функционала плотности с гибридным обменно-корреляционным функционалом B3LYP и базисным набором 6-31G(d, p) рассчитаны инфракрасные спектры фуллереноподобных молекул (SiO₂)₂₀(H₂O)₁₀ и (SiO₂)₂₀, а также рамановские спектры гидроксилированых молекул (SiO₂)N(H₂O)N/2 и выполнено отнесение частот в соответствии с формой колебаний.