Влияние режимов наплавки порошковыми лентами на геометрические параметры наплавленных валиков - Жудра, А.П.; Ворончук, А.П.; Кочура, В.О.; Федосенко, В.В. (Автоматическая сварка, 2017)
Исследовано влияние параметров режима наплавки порошковыми лентами на геометрические размеры наплавленных валиков. Рассмотрены особенности плавления порошковых лент в зависимости от типа оболочки и химического состава сердечника. В качестве объектов исследований выбраны широко применяемые порошковые ленты ПЛ-АН101 и ПЛ-АН179, изготовленные на основе стальной ленты-оболочки, а также лента ПЛ-АН111 на основе никелевой оболочки. Наплавка выполнялась на аппарате А-874Н, укомплектованном источником питания ВДУ 1201 и приставкой АД 167, в широком диапазоне режимов. Установлено, что с увеличением тока от 600 до 1200 А для всех испытываемых марок порошковых лент характерен рост ширины валика, его высота и глубина проплавления основного металла. Значение коэффициента формы шва для всех рассматриваемых типов порошковых лент с увеличением тока снижается. С увеличением напряжения дуги в диапазоне 24...38 В ширина валика увеличивается, а высота снижается на фоне роста доли основного металла. Изменение глубины проплавления и коэффициента формы шва неоднозначно и зависит от типа порошковой ленты. Досліджено вплив параметрів режиму наплавлення порошковими стрічками на геометричні розміри наплавлених валиків. Розглянуто особливості плавлення порошкових стрічок в залежності від типу оболонки і хімічного складу сердечника. Як об’єкти досліджень широко застосовуються обрані порошкові стрічки ПЛ-АН 101 і ПЛ-АН 179, виготовлені на основі сталевої стрічки оболонки, а також стрічка ПЛ-АН111 на основі нікелевої оболонки. Наплавлення виконувалося на апараті А-874Н, укомплектованому джерелом живлення ВДУ 1201 і приставкою АТ 167, в широкому діапазоні режимів. Встановлено, що зі збільшенням струму від 600 до 1200 А для всіх досліджених марок порошкових стрічок притаманний приріст ширини валика, його висоти і глибини проплавлення основного металу. Значення коефіцієнта форми шва для всіх розглянутих типів порошкових стрічок зі збільшенням струму знижується. Зі збільшенням напруги дуги в діапазоні 2...38 В ширина валика збільшується, а висота знижується на тлі зростання частки основного металу. Змінювання глибини проплавлення і коефіцієнта форми шва неоднозначне і залежить від типу порошкової стрічки. The effect of parameters of flux-cored strip surfacing modes on geometric dimensions of deposited beads was investigated. The peculiarities of flux-cored strips melting were considered depending on a sheath type and chemical composition of the core. As the objects of investigations the widely applied flux-cored strips PL-AN 101 and PL-AN 179 were selected, which are manufactured on a base of the steel strip-sheath and also the strip PL-AN 111 based on a nickel sheath. The surfacing was carried out in the machine A-874N, equipped with the power source VDU 1201 and the attachment AD 167 within a wide range of modes. It was found that with increase in current from 600 to 1200 A for all the tested grades of flux-cored strips, the growth of a bead width, its height and penetration depth of base metal are characteristic. With increase in current the value of weld shape factor for all the considered types of flux-cored strips decreases. With increase in the arc voltage in the range of 24–38 V the bead width increases and the height is reduced against the growth in volume of base metal. The change in penetration depth and the weld shape factor are ambiguous and depend on the flux-cored strip type.