Вплив іммобілізованого альбуміну на властивості композитів в системах з клітинами - Клименко, Н.Ю.; Новікова, О.А.; Місчанчук, Б.Г.; Галаган, Н.П. (Поверхность, 2013)
Досліджено адсорбцію аміноцукрів (N-ацетил-D-глюкозаміну та D-галактозаміну) на поверхні вихідного та модифікованого альбуміном кремнезему. Отримані композити мають різні ступені біоактивності щодо деконсервованих гамет бика. Побудовано ізотерми адсорбції та розраховано її параметри. Показано, що наявність СО- та СН₃-груп в молекулі N-ацетил-D-глюкозаміну сприяє зменшенню величини його адсорбції порівняно з D-галактозаміном. Встановлено зміну просторової орієнтації альбуміну при адсорбції N-ацетил-D-глюкозаміну на поверхні модифікованого білком кремнезему. У випадку D-галактозаміну подібних змін не відмічено. Доведено, що наявність альбуміну в композитах з аміноцукрами знижує біоактивність, на відміну від композитів без білка. The adsorption of aminosugars (N-acetyl-D-glucosamine and D-galactosamine) on the surface of initial and modified by albumin ultrafine silica was investigated. Obtained composites possess various range of bioactivity with respect to deconservated bovine gametes. Isotherms of adsorption were obtained and parameters were calculated. It was shown that presence of СО- and СН₃-groups in a N-acetyl-D-glucosamine molecule reduced its adsorption in comparison with D-galactosamine. Change of space orientation of albumin was observed as a result of adsorption of N-acetyl-D-glucosamine on the surface of ultrafine silica modified by protein. In the case of D-galactosamine similar changes were not observed. It was proved that presence of albumin in composites with aminosugars reduced bioactivity unlike composites without protein. Исследована адсорбция аминосахаров (N-ацетил-D-глюкозамина и D-галактозамина) на поверхности исходного и модифицированного альбумином кремнезема. Полученные композиты обладают разной степенью биоактивности по отношению к деконсервированным гаметам быка. Построены изотермы адсорбции и рассчитаны ее параметры. Показано, что наличие СО- и СН₃-групп в молекуле N-ацетил-D-глюкозамина способствует уменьшению величины его адсорбции в сравнении с D-галактозамином. Установлено изменение пространственной ориентации альбумина при адсорбции N-ацетил-D-глюкозамина на поверхности модифицированного белком кремнезема. В случае D-галактозамина подобных изменений не отмечено. Доказано, что наличие альбумина в композитах с аминосахарами снижает биоактивность в отличие от композитов без белка.