Получение разнородных соединений молибден–нержавеющая сталь с помощью вакуумной пайки - Максимова, С.В.; Воронов, В.В.; Ковальчук, П.В.; Ларионов, А.В. (Автоматическая сварка, 2017)
В данной работе показана возможность использования припоев со структурой твердого раствора на базе системы Cu–Mn–Ni для пайки разнородных соединений молибден–нержавеющая сталь, представлены результаты микрорентгеноспектральных исследований, прочностные характеристики паяных соединений. Микрорентгеноспектральными исследованиями установлено, что при получении разнородных соединений молибден–нержавеющая сталь с использованием припоев на базе системы Cu–Mn–Ni центральная зона паяного шва состоит из твердого раствора на основе меди. Диффузионная зона шва (со стороны молибдена) образована фазой на основе молибдена, которая выделяется в виде непрерывной полосы вдоль паяного шва. Применение припоя на базе системы Cu–Mn–Ni со структурой твердого раствора обеспечивает формирование плотных паяных швов без трещин. Прочность на срез находится на уровне 200...210 МПа при разрушении по паяному шву и 300 МПа – при разрушении по основному металлу (молибдену). У даній роботі показана можливість використання припоїв зі структурою твердого розчину на базі системи Cu–Mn–Ni для пайки різнорідних з’єднань молібден–нержавіюча сталь, представлені результати мікрорентгеноспектральних досліджень, характеристики міцності паяних з’єднань. Мікрорентгеноспектральними дослідженнями встановлено, що при отриманні різнорідних з’єднань молібден-нержавіюча сталь з використанням припоїв на базі системи Cu–Mn–Ni центральна зона паяного шва складається з твердого розчину на основі міді. Дифузійна зона шва (зі сторони молібдену) утворена фазою на основі молібдену, яка виділяється у вигляді безперервної смуги уздовж паяного шва. Застосування припою на базі системи Cu–Mn–Ni зі структурою твердого розчину забезпечує формування щільних паяних швів без тріщин. Міцність на зріз знаходиться на рівні 200...210 МПа при руйнуванні по паяному шву і 300 МПа — при руйнуванні по основному металу (молібдену). In this work the possibility of using brazing alloys with the structure of a solid solution based on Cu–Mn–Ni system for brazing dissimilar joints of molybdenum-stainless steel was shown, the results of micro X-ray spectrum examinations and strength characteristics of brazed joints were presented. The micro X-ray spectrum examinations revealed that in producing dissimilar joints of molybdenum-stainless steel using brazing alloys based on Cu–Mn–Ni system the central zone of a brazed weld is composed of a solid solution on copper base. The diffusion zone of weld (on the side of molybdenum) is formed by the phase based on molybdenum, which is precipitated in the form of a continuous band along the brazed weld. The application of brazing alloy based on Cu–Mn–Ni system with the structure of a solid solution provides formation of dense brazed welds without cracks. The shear strength is at the level of 200–210 MPa during fracture in the brazed weld and at 300 MPa during fracture in the base metal (molybdenum).