Коливальні стани кластерів, які моделюють адсорбційні комплекси кисню на грані Si(100) - Теребінська, М.І.; Філоненко, О.В.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2014)
Методом теорії функціоналу густини (B3LYP, 6-31G**) розраховані коливальні стани (частоти та форми коливань) адсорбційних комплексів молекули О₂, які відтворюють перетворення молекулярно адсорбованого кисню в комплекси, що містять силоксанові зв’язки. Ідентифіковано відомі з літератури експериментально визначені частоти та співставлено їх із частотами коливань атомів відповідних кисеньвмісних структур. Vibrational states (frequencies and forms of vibrations) of O₂ molecules adsorption complexes were calculated due to density functional theory method (B3LYP, 6-31G **). These complexes recreate the conversion of molecular oxygen adsorbed complexes containing siloxane bonds. Frequencies which were experimentally found are corresponding with the oxygen-containing structures. Методом теории функционала плотности (B3LYP, 6-31G **) рассчитаны колебательные состояния (частоты и формы колебаний) адсорбционных комплексов молекулы О₂, воспроизводящие преобразования молекулярно адсорбированного кислорода в комплексы, содержащие силоксановые связи. Идентифицированы известные из литературы экспериментально определенные частоты и сопоставлены с частотами колебаний атомов соответствующих кислородсодержащих структур.