Understanding and Treating Neuropathic Pain - Stemkowski, P.L.; Biggs, J.E.; Chen, Y.; Bukhanova, N.; Kumar, N.; Smith, P. A. (Нейрофизиология, 2013)
Maladaptive neuropathic pain results from injury or disease of the nervous system. It is typically chronic and frequently intractable. Standard analgesics, such as opioids, are of little use, while the gabapentinoids, pregabalin and gabapentin, are not universally effective. In peripherally generated neuropathic pain, an initial inflammatory response releases a variety of mediators, including cytokines and prostaglandins that alter ion channel expression in primary afferent neurons. This initiates ectopic activity in sensory nerves and results in the release of ATP and a second group of mediators from primary afferent terminals. The level of spinal microglial activation is altered such that microglia releases a third set of mediators, notably brain-derived neurotrophic factor (BDNF), in the spinal dorsal horn. Through various mechanisms, BDNF increases excitatory synaptic transmission whilst decreasing inhibitory transmission. The resulting “central sensitization” contributes to the hyperalgesia, causalgia, and allodynia that are associated with neuropathic pain. It is suggested that targeting ion channels in the sensory nerves and excitatory transmission in the dorsal horn may lead to urgently needed new treatments for neuropathic pain. It is also suggested that the effectiveness of gabapentinoids may be increased by combining these agents with the TRPV1 agonist capsaicin. Нейропатичний біль, який майже не підлягає адаптації до якого є відсутньою, виникає внаслідок ушкоджень або захворювань нервової системи. Він, як правило, має хронічнийхарактер і часто єнеусувним. Звичайні аналгетики, такі як опіоїди, в цих ситуаціях є малопридатними, а габапентиноїди (прегабалін і габапентин) ефективні не в усіх випадках. При нейропатичному болю, що виникає в периферичних структурах, початкова запальна відповідь викликає вивільнення різноманітних медіаторів, включно з цитокінами та простагландинами, які змінюють експресію іонних каналів у первинних аферентних нейронах. Це призводить до ініціації ектотопічної активності в сенсорних нервах і вивільнення АТФ і другої групи медіаторів із терміналей первинних аферентів. Рівень активації спінальної мікроглії змінюється таким чином, що остання вивільнює третій набір медіаторів, зокрема мозковий нейротрофічний фактор (BDNF), у дорсальний ріг спинного мозку. Через низку механізмів BDNF посилює збуджуючу синаптичну передачу та послаблює гальмівну. „Центральна сенситизація”, що розвивається в результаті, зумовлює гіпералгезію, каузалгію та алодинію – феномени, асоційовані з нейропатичним болем. Наявність змін в іонних каналах сенсорних нервових структур і модуляції збуджуючої передачі в дорсальному розі визначає високу необхідність вишукувань нових підходів у лікуванні нейропатичного болю. Робиться припущення, що ефективність габапентиноїдів може бути збільшена за рахунок сполучення цих агентів з агоністом рецепторів TRPV1 капсаїцином.