Властивості квантового вивільнення глутамату та гліцину в синапсах між первинними аферентними нейронами та нейронами дорсального рога в кокультурі - Шипшина, М.С.; Веселовський, М.С. (Нейрофизиология, 2013)
З використанням методики „петчклемп” реєстрували трансмембранні струми та потенціали в парах синаптично зв’язаних кокультивованих первинних аферентних нейронів
(клітин спінальних гангліїв – СГ) та нейронів дорсальних рогів (ДР) спинного мозку
щурів, визначаючи особливості вивільнення глутамату та гліцину у відповідних синапсах. Аналізуючи розподіли амплітуд постсинаптичних струмів, зареєстрованих у нейронах ДР, визначали квантові параметри викиду даних нейротрансмітерів. Показано,
що вивільнення квантів нейротрансмітерів внаслідок надходження пресинаптичного
потенціалу дії до синапсів глутамат та гліцинергічних нейронів СГ здійснюється незалежно. Ймовірність викиду трансмітера підпорядковується біноміальній статистиці.
Є підстави вважати, що пресинаптичний нейрон СГ формує на постсинаптичній клітині ДР в умовах кокультури декілька синаптичних з’єднань. Зроблено висновок, що
пресинаптичні терміналі даних синапсів можуть мати більше однієї зони вивільнення
трансмітера; це не виключає можливості багатоквантового вивільнення гліцину або глутамату в декількох зонах викиду в процесі нейропередачі