Каталітичні властивості вуглецевих нанотрубок - Войтко, К.В. (Поверхность, 2014)
Висвітлено сучасний стан досліджень щодо каталізу вуглецевими нанотрубками (ВНТ) та їх модифікованими формами. Описані методи підвищення каталітичної здатності ВНТ та використання їх як каталізаторів хімічних реакцій. Проаналізовано зв'язок каталітичної активності ВНТ з їхніми структурними характеристиками та особливостями хімії поверхні. Наведено приклади застосування ВНТ у каталітичних процесах органічного синтезу, очищення стічних вод та атмосферних викидів. Review of the researches concerning to the catalysis in the presence of carbon nanotubes (CNT) and their modified forms has been done. Methods for improving of the catalytic ability of carbon nanotubes and their use as catalysts for chemical reactions have been described. Relationship between catalytic activity of carbon nanotubes, their structural characteristics and surface chemistry have been analyzed. Examples of the usage of carbon nanotubes in organic synthesis, wastewater and atmospheric emissions have been given. Рассмотрено современное состояние исследований в области катализа углеродными нанотрубками (УНТ) и их модифицированными формами. Описаны методы повышения каталитической способности УНТ и использования их в качестве катализаторов химических реакций. Проанализирована связь каталитической активности УНТ с их структурными характеристиками и особенностями химии поверхности. Приведены примеры применения УНТ в каталитических процессах органического синтеза, очистки сточных вод и атмосферных выбросов.