Ефективність термолюмінесценції легованих тетраборатів літію : порівняльне дослідження монокристалічних та склоподібних зразків - Ігнатович, М.В.; Келемен, А. (Поверхность, 2014)
Виконано порівняльне дослідження ефективності термолюмінесценції легованих марганцем і сріблом монокристалічних та склоподібних зразків тетраборату літія (ТБЛ). З використанням оригінального підходу паралельного вимірювання світловиходів випромінювання радіолюмінесценції (РЛ) та термолюмінесценції розраховано величини ефективності захоплення носіїв зарядів. Показано, що значення ефективності захоплення носіїв заряду для монокристалічних та склоподібних зразків тотожного складу значно відрізняються. Запропоновано пояснення, яке узгоджується з експериментальними кривими термостимульованої люмінесценції. Comparative study on thermoluminescence efficiency of manganese and silver doped single crystal and glassy samples of tetraborate lithium was performed. The efficiency of charge traps based on parallel measurements of radioluminescence and thermoluminescence was evaluated. It has been shown, that this value for the single crystal samples is considerably different comparing to the glassy ones. The explanation was proposed, which is consisting with the experimental glow curves of thermoluminescence. Выполнено сравнительное исследование эффективности термолюминесценции легированных марганцем и серебром монокристаллических и стеклообразных образцов тетрабората лития (ТБЛ). С использованием оригинального подхода параллельного измерения светосумм излучения радиолюминесценции и термолюминесценции вычислены величины эффективности захвата зарядов (Q). Показано, что эффективности захвата зарядов для монокристаллических и стеклообразных образцов тождественного состава значительно отличаются. Предложено объяснение, которое согласуется с экспериментальными результатами кривых термостимулированной люминесценции.