Компресійно-токсична нейропатія периферичної гілки трійчастого нерва у людини - Політун, А.М.; Значкова, О.А.; Костюк, Т.М. (Нейрофизиология, 2013)
Помилки при стоматологічних ендодонтичних маніпуляціях можуть призводити до небажаних контактів ендогерметику з нижнім альвеолярним нервом, що зумовлює розвиток компресійно-токсичної нейропатії. У групі із 43 пацієнтів досліджувалися характеристики ЕМГ-реакцій, що викликались електричним подразненням згаданого нерва в області ментального отвору та відводилися від підборідного м’яза і кругового м’яза рота. Такі відповіді розглядаються як рефлекторні реакції, викликані активацією аферентних волокон гілки трійчастого нерва, переключенням активності на ядро лицьового нерва та надходженням еферентної активності до м’язів по гілці останнього. У пацієнтів з нейропатичними змінами латентні періоди аналізованої ЕМГ-відповіді істотно перевищували такі в групі контролю, тоді як амплітуда цих відповідей була зниженою. Комплексне патогенетичне лікування призводило до певної нормалізації згаданих показників, причому позитивні зміни були виразнішими у пацієнтів, котрі зверталися до клініки в ранні терміни розвитку нейропатії.