Роль оксидаційного стресу в загибелі клітин гіпокампа під дією хлорпірифосу в умовах in vitro - Салига, Ю.Т. (Нейрофизиология, 2013)
Хлорпірифос (ХПФ) є фосфорорганічним інсектицидом, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості. Як і всі фосфорорганічні сполуки, ХПФ впливає на нервову систему, інгібуючи ацетилхолінестеразу (АХЕ). Крім того, в організмі ссавців він перетворюється в ХПФ-оксон, який більш ніж у 3000 разів активніший щодо нервової системи, ніж сам ХПФ. Як з’ясувалось останнім часом, дія цього пестициду на АХЕ є далеко не єдиним механізмом його токсичності. Одним із механізмів може бути здатність фосфорорганічних сполук викликати оксидаційний стрес, що призводить до утворення вільних радикалів. Ми досліджували вплив ХПФ на клітини гіпокампа щурів в умовах культури, звертаючи особливу увагу на те, чи опосередковується цитотоксичний ефект впливами активних форм кисню. Використовували трансфекцію культивованих клітин гіпокампа зеленим флуоресцентним білком (GFP). Було визначено дозозалежність ушкодження та загибелі клітин гіпокампа in vitro під дією ХПФ, а також залежність від тривалості його дії. Було також досліджено виживання нервових клітин, які інкубували в середовищі тільки з ХПФ і в тих самих умовах, але з додаванням тролоксу (водорозчинного аналога вітаміну Е) як антиоксидантного фактора. Було встановлено, що нейропротекторна дія тролоксу є очевидною при всіх концентраціях ХПФ, використаних протягом періоду дослідження. Таким чином, слід вважати, що негативний вплив ХПФ на клітини гіпокампа значною мірою зумовлений розвитком у цих умовах оксидаційного стресу.