Вплив агоніста β₂-адренорецепторів на реакції пірамідних нейронів зони Са1 гіпокампа щурів, модульовані в результаті блокування ГАМКА-рецепторів - Романько, А.В.; Розумна, Н.М. (Нейрофизиология, 2013)
На переживаючих зрізах мозку щурів за допомогою позаклітинного відведення потенціалів досліджували впливи агоніста β₂ -адренорецепторів метапротеренолу (МПТ) та блокатора ГАМКА-рецепторів бікукуліну на реакції пірамідних нейронів зони СА1 гіпокампа щурів, викликані електричною стимуляцією колатералей Шафера. Ізольована аплікація МПТ зумовлювала певну тенденцію до зростання інтенсивності ортодромних популяційних розрядів (ОПР) пірамідних нейронів. Аплікація бікукуліну призводила до появи додаткових піків (до трьох) у складі таких викликаних ОПР. При одночасній аплікації МПТ і бікукуліну ефект останнього зберігався, а в деяких випадках навіть помітно зростав. Отже, агоніст β₂ -адренорецепторів МПТ не протидіє механізмам, які запускаються в умовах блокування ГАМКА-рецепторів, а, можливо, навіть сприяє відповідним ефектам.