Vascular Cognitive Impairment with NO Dementia: Neuropsychology, Brain Imaging, and Event-Related Potentials - Jiang, B.; Yao, G.; Yao, C.; Zhang, Yu.; Ge, J.; Qiu, E. (Нейрофизиология, 2013)
We investigated the neuropsychological characteristics, cranial MRI, and P300 ERPs in
patients suffering from vascular cognitive impairment with no dementia (VCIND). A study
was performed on 68 cases of VCIND after stroke. The cranial MRI patterns and P300 waves
of the patients were compared with those of 56 stroke patients without cognitive impairment
and 52 healthy subjects. The MoCA (Montreal Cognitive Assessment) was also used to assess
their mental status. The proportion of patients with frontotemporal lesions, multiple lesions,
and leukoaraiosis (LA) in the VCIND group was greater than that in the stroke group. The
cognitive impairment in patients with the former deficiencies was more significant. The MoCA
scores in the VCIND group were significantly lower, and the P300 latency was significantly
longer, as compared with other two groups. The P300 latency inversely correlated with the
MoCA score. Patients with frontotemporal lesions, multiple lesions, and LA are susceptible to
cognitive impairment. The MoCA score and the P300 test are helpful for the early diagnosis
of VCIND. Ми досліджували нейропсихологічні характеристики, дані
магніторезонансного дослідження мозку (MRI) та пов’язані
з подією ЕЕГ-потенціали P300 у пацієнтів зі зумовленим судинними захворюваннями ураженням когнітивних функцій
при відсутності деменції (VCIND). Дослідження було проведено у 68 випадках VCIND, котре розвивалося після інсульту. Дані MRI та характеристики P300 у групі VCIND порівнювали з такими у двох інших групах (у 56 пацієнтів після
інсульту без розладів когнітивних функцій та у 52 здорових
суб’єктів). Шкалу MoCA (Монреальська когнітивна оцінка)
використовували для оцінки інтелектуального статусу обстежених. Відносна кількість випадків фронтотемпоральних
уражень, множинних уражень та лейкоарайозу (ЛА) у групі
VCIND була більшою, ніж у групі пацієнтів з неускладненим інсультом. Розлади когнітивних функцій у пацієнтів із
зазначеними вище ураженнями були більш істотними. Оцінки згідно з MoCA в групі VCIND були достовірно нижчими, а латентний період P300 був істотно тривалішим, ніж
у двох інших групах. Пацієнти з фронтотемпоральними та
множинними ураженнями й ЛА особливо схильні до когнітивних розладів. Використання оцінок за MoCA та відведення потенціалу Р300 є вельми доцільними в аспекті ранньої
діагностики VCIND.