Опіоїдергічна регуляція активності Р2Х3-рецепторів у нейронах дорсальних спінальних гангліїв - Кулик, В. Б.; Чижмаков, І.В.; Волкова, Т.М.; Кришталь, О.О. (Нейрофизиология, 2015)
Традиційно вважається, що аналгетичний ефект опіоїдів зумовлений їх дією на механізми
ЦНС. Останнім часом, проте, накопичуються докази того, що потужного знеболюючого ефекту можна досягти активацією опіоїдних рецепторів на периферії (особливо при
запальних процесах). Ми вивчали впливи модуляції активності опіоїдних рецепторів у
нейронах дорсальних спінальних гангліїв (ДСГ) щурів на Р2Х3-опосередковані струми
та намагались окреслити можливі шляхи передачі внутрішньоклітинних сигналів між
цими рецепторами. Іонні струми, викликані аплікацією α,β-Мe-АТФ в нейронах ДСГ та
опосередковані пуринергічними Р2Х3-рецепторами, оборотно інгібувались ендогенним
опіоїдним пептидом лейенкефаліном (ЛЕК, 100 нМ) у середньому на 74 %. Селективний
конкурентний антагоніст µ-опіоїдних рецепторів СТОР цілком усував ефект ЛЕК. Ми
припустили, що в механізмі передачі внутрішньоклітинного сигналу між опіоїдними та
Р2Х3-рецепторами задіяний шлях, опосередкований фосфоліпазою С (PLC), і ця гіпотеза
отримала експериментальне підтвердження. Синтетичний активатор PLC викликав
пригнічення Р2Х3-опосередкованих струмів, а інгібітор синтезу фосфатидилінозитол4,5-дифосфату-2 (РІР2) вортманін прискорював та посилював інгібуючий вплив ЛЕК на
Р2Х3-струми. Таким чином, в основі інгібуючого впливу ЛЕК на Р2Х3-рецептори лежать
активація PLC та гідроліз РІР₂.