Фактор, що індукується гіпоксією: патерни та дуалізм ефектів - Майстренко, А.М.; Копач, О.В.; Скібо, Г.Г. (Нейрофизиология, 2015)
В огляді охарактеризовані особливості молекулярної структури фактора, що індукується гіпоксією (HIF), та механізми активації комплексу HIF – ключового фактора в
адаптації клітини до ішемічного та гіпоксичного уражень. Описані тканиноспецифічність експресії α-субодиниці HIF різних підтипів та найбільш характерні гени-мішені, які активуються вказаним комплексом. Крім того, проаналізовані особливості HIFопосередкованих клітинних відповідей при ішемічному ушкодженні (що складає одну
з основних медико-клінічних проблем сьогодення), та аргументовані доцільність і перспективність подальшого дослідження сигнальних шляхів за участю транскрипційного
фактора HIF-1.