Амбівалентний вплив опіоїдів на Р2Х3-рецептори сенсорних нейронів щура в присутності антагоністів опіоїдних рецепторів - Кулик, В.Б.; Чижмаков, І.В.; Волкова, Т.М.; Кришталь, О.О. (Нейрофизиология, 2015)
На культивованих нейронах спінальних гангліїв (СГ) щурів показано, що інкубація
цих нейронів у присутності 50 нМ налоксону (антагоніста опіоїдних рецепторів –
ОР) істотно збільшувала ефективність блокуючої дії лей-енкефаліну (ЛЕК, ендогенного опіоїдного пептида) на Р2Х3-струми, викликані аплікацією α,β-Мe-АТФ. Попередня інкубація нейронів з налоксоном (2–4 хв) призводила до повного блокування
P2X3-струмів протягом 2 хв при концентрації ЛЕК 10 нМ. У контрольних умовах (без
інкубації) аналогічний ефект спостерігався лише в разі значно вищих концентрацій
ЛЕК (1 мкM). Отже, IC50 інгібуючої дії ЛЕК при застосуванні налоксону зменшувалася
від 10 до 1 нМ. Застосування налоксону у високій концентрації (1 мкМ), після розвитку інгібуючої дії ЛЕК впляло амбівалентність його впливу на амплітуду P2X3-струмів.
Амплітуда останніх тимчасово (протягом 2–4 хв) перевищувала контрольні значення, після чого поверталася до початкового рівня. Такий амбівалентний вплив опіоїда
пояснюється тим, що G-білки, зв’язуючись з ОР, можуть утворювати комплекси у двох
конформаціях – інгібуючій (Gi/о) та стимулюючій (Gq/s). Відомо, що налоксон посилює
знеболюючу дію морфіну завдяки прямому конкурентному антагонізму Gq/s-зв’язаної
конформації. Таким чином, в основі подвійного впливу опіоїдів на P2X3-рецептори лежить антагоністіндуковане зміщення рівноваги між конформаціями комплексів G-білків.