Inactivation of the nucl. Accumbens Core Exerts No Effect on Nicotine-Induced Conditioned Place Preference - Hosseini, S.B.; Sahraei, H.; Mohammadi, A.; Hatef, B.; Meftahi, G.H.; Chalabi-Yani, D.; Alibeig, H.; Sadeghi-Gharajehdaghi, S.; Ranjabaran, M. (Нейрофизиология, 2015)
Effects of transient inhibition of the core part of the nucl. accumbens (NAcC) by lidocaine on
nicotine-induced conditioned place preference in male Wistar rats were examined. Lidocaine
(2%) was injected into the NAcC of nicotine-conditioned animals before each nicotine i.p.
injection. On the test day, behavior of the animals in a two-compartment apparatus was
recorded during 10 min. Results revealed that i.p. injections of nicotine (1.0 or 1.5 mg/kg)
induced place preference. Transient lidocaine-induced inhibition of one or both sides of the
NAcC did not change place preference but changed the numbers of compartment crossings,
rearings, and sniffings. Inhibition of the left part and both parts of the structure reduced
sniffing and increased place preference; inhibition of the right part of the nucleus increased
the intensity of this phenomena. Вивчали впливи тимчасової інактивації серцевинної
частини nucl. accumbens (NAcC) за допомогою лідокаїну
на індуковану нікотином умовнорефлекторну преференцію
місця у самців щурів. Лідокаїн (2 %) ін’єкували в NAcC
кондиційованих уведеннями нікотину тварин за 5 хв
перед кожною тест-ін’єкцією нікотину. У день тестування поведінка тварин у двокомпартментному пристрої
реєструвалася протягом 10 хв. Внутрішньоочеревинні
ін’єкції нікотину (1.0 або 1.5 мг/кг) індукували виражену
преференцію місця. Унілатеральна або білатеральна тимчасова інактивація NAcC не призводила до змін преференції,
але зменшувала кількість стійок та перетинів межі
компартментів. Гальмування лівої половини або обох частин NAcC зменшувало кількість епізодів принюхування та
збільшувало інтенсивність преференції місця, тоді як гальмування тільки правої частини ядра посилювало принюхування та зменшувало рівень преференції. Отже, наші результати підтвердили, що як ліва, так і права частини NAcC
залучені у формування нікотинової преференції місця, але
їх ролі можуть бути відмінними.