Daytime Sleepiness and Epilepsy: a Pilot Study - Maisuradze, L.M.; Zhizhiashvili, L.V.; Lomidze, G.V.; Kasradze, S.V. (Нейрофизиология, 2015)
As was reported, sleep disorders, excessive daytime sleepiness (EDS) in particular, are frequently manifested in epilepsy; insufficient attention has been devoted to this issue in clinical practice in Georgia. We investigated the frequency of EDS cases among healthy individuals and epilepsy patients. A questionnaire study has been conducted using the Epworth Sleepiness Scale (ESS). A group of 251 volunteers (mean age 33.4 years), including 135 subjects without epilepsy and 116 outpatients with this diagnosis (cryptogenic focal/ idiopathic generalized epilepsy without cognitive or brain abnormalities), completed the above questionnaire. The EDS phenomenon was found in 8.9% of healthy individuals and in 17.2% of the patients with epilepsy. This problem was more frequent among the epilepsy patients treated by antiepileptic drugs (AEDs). The prevalence of EDS was higher among men suffering from epilepsy, as compared to women with this disease. In the untreated group of the newly diagnosed epilepsy patients, there were more men with EDS than women having this problem. The difference in the EDS occurrence between the two groups of outpatients, treated and untreated with AEDs, was statistically insignificant. Unlike the individuals without epilepsy, a gender difference in terms of the EDS frequency was revealed among the newly diagnosed patients. Як відомо, розлади сну, зокрема сонливість вдень, часто виявляються при захворюванні на епілепсію; цьому аспекту, проте, приділялося недостатньо уваги. Ми визначали частоту випадків надмірної сонливості вдень (НСВ) у здорових осіб та пацієнтів із епілепсією в Грузії. Дослідження було проведено за допомогою опитування з використанням Епворт-шкали сонливості (ESS). Група з 251 добровольця (середній вік 33.4 року), в котру входили 135 контрольних, не хворих на епілепсію осіб, та 116 пацієнтів із діагностованою криптогенною фокальною/ідіопатичною генералізованою епілепсією без когнітивних розладів та церебральних анормальностей, заповнювали опитувальник ESS. Феномен НСВ був виявлений у 8.9 % здорових осіб та 17.2 % пацієнтів із епілепсією. Ця проблема зустрічалася частіше серед пацієнтів, що приймали антиепілептичні фармакологічні засоби. Частота випадків НСВ у чоловіків, що страждали на епілепсію, була вищою, ніж така у жінок із подібною патологією. У підгрупі пацієнтів із щойно встановленим діагнозом, котрі не піддавалися антиепілептичній терапії, нормована кількість чоловіків із НСВ була вищою, ніж аналогічний показник у жінок. Різниця частот НСВ у двох підгрупах пацієнтів, котрі приймали або не приймали антиепілептичні засоби, була статистично невірогідною. На відміну від групи контролю, у пацієнтів зі щойно встановленим діагнозом спостерігалася залежність частоти НСВ від статі.