Antinociceptive Effects of Valeriana Extract in Mice: Involvement of the Dopaminergic and Serotonergic Systems - Shahidi, S.; Bathaei, A.; Pahlevani, P. (Нейрофизиология, 2013)
Valeriana officinalis has been extensively used as a herbal remedy in traditional medicine. However, there is no clear evidence on the antinociceptive effects of this plant. The aim of our study was to evaluate the effect of Valeriana officinalis hydroalcoholic extract on pain modulation and its possible mechanism in mice. Adult male Balb/c mice were randomly divided into nine experimental groups. They received i.p. injections of saline, hydroalcoholic root extract of Valeriana officinalis (800, 200, or 50 mg/kg), and morphine; four groups received Valeriana (800 mg/kg) + antagonists of the systems involved in antinociception effects, naloxone, ondansetron, metoclopramide, or scopolamine. Tail-flick and writhing tests were used for estimation of possible modulation of pain. The tail-flick latencies in the Valeriana 800 and 200 mg/kg, but not 50 mg/kg, morphine, and combined Valeriana 800 + naloxone, ondansetron, metoclopramide, or scopolamine-treated groups were significantly longer than that in the control group. However, the tail-flick latencies in the Valeriana 800 mg/kg + ondansetron- and metoclopramide-treated groups were significantly shorter than that upon single action of the extract (800 mg/kg). The numbers of writhings in the extract-treated groups were smaller than in the control one. The numbers of writhings in the Valeriana (800 mg/kg)+ ondansetron- and metoclopramide-treated groups were significantly greater than in the extract (800 mg/kg) group. It is concluded that Valeriana officinalis extract possesses a clear analgesic effect and works through the serotonergic and dopaminergic systems. Валеріана лікувальна (Valeriana officinalis) широко використовується як рослинний лікувальний засіб у традиційній медицині. Достовірні відомості про можливу антиноцицептивну дію цієї рослини, проте, були відсутні. Ціллю нашого дослідження було оцінити в експериментах на мишах, чи здатний водноспиртовий екстракт валеріани модулювати біль, а також з’ясувати можливі механізми таких ефектів. Дорослі самці мишей лінії Balb/c були рандомізовано поділені на дев’ять груп. Їм внутрішньоочеревинно ін’єкували фізіологічний розчин, водноспиртовий екстракт з коренів валеріани (800, 200 або 50 мг сухої речовини на 1 кг маси), морфін, а в чотирьох групах – комбінації 800 мг/кг екстракту валеріани з антагоністами систем, залучених у реалізацію антиноцицептивних ефектів, – налоксоном, ондасетроном, метоклопрамідом або скополаміном. Для оцінки можливої модуляції болю використовували тест відсмикування хвоста та оцтовокислотний тест „корчів”. Латентні періоди відсмикування хвоста в групах, що отримували 800 та 200 (але не 50) мг екстракту та комбіновані ін’єкції 800 мг/кг валеріани із вказаними блокаторами, були довшими, ніж у групі контролю. В той же час латентні періоди цієї реакції в групах 800 мг/кг екстракту + ондасетрон та метоксипрамід були вірогідно меншими, ніж при ізольованій дії 800 мг/кг екстракту. Кількість „корчів” у мишей у межах періоду спостереження у відповідному тесті після ін’єкції екстракту була меншою, ніж у контролі. Число таких „корчів” у групах 800 мг/кг екстракту в комбінаціях із ондасетроном та метоклопрамідом було вірогідно більшим порівняно з тим, що спостерігалось у разі дії лише екстракту в аналогічної кількості. Зроблено висновок, що екстракт валеріани здійснює очевидний аналгетичний вплив, опосередкований серотонін- та дофамінергічною системами.