Перспективи використання мезенхімальних та нейромезенхімальних стовбурових клітин - Рибачук, O.A.; Півнева, Т.А. (Нейрофизиология, 2013)
Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) були відкриті в 60-х роках ХХ ст.
Останнім часом ці клітини привертають до себе велику увагу дослідників завдяки їх
перспективності для клінічного застосування. На даний час МСК частіше за все розглядають як мультипотентні клітини з фібробластоподібною морфологією, здатні до
проліферації. Це недиференційовані клітини, що мають потенціал до диференціації
та формування тканин різних типів, у тому числі кісткової, хрящової та м’язової, а
також кістковомозкової строми. У наявних на сьогодні публікаціях є також свідчення
про те, що для МСК кісткового мозку є характерними дуже широка пластичність та
здатність давати початок гепатоцитам, кардіоміоцитам, епітеліальним клітинам легень,
а також певним елементам нервової тканини. У даному огляді представлені результати останніх досліджень фундаментальної біології МСК, виділених із різних джерел,
методів їх ідентифікації, потенціалу до диференціації та можливостей терапевтичного
використання.