ЕЕГ-активність при перегляді нейтральних та емоціогенних зображень у чоловіків і жінок з різним рівнем емпатії - Демидова, К.Ю.; Дубовик, В.В.; Кравченко, В.І.; Макарчук, М.Ю. (Нейрофизиология, 2014)
Проведено порівняльну оцінку характеристик ЕЕГ у 14 чоловіків та 32 жінок віком 18–
21 рік під час перегляду нейтральних та емоційно забарвлених (негативних, позитивних
і еротичних) зображень із бази даних IAPS; у жінок тестування виконували в перебігу
різних фаз овуляційного циклу. Показано, що зміни зональних характеристик основних
ритмів ЕЕГ, пов’язані із сприйняттям зображень усіх типів, у представників різної
статі істотно відрізняються. Патерни ЕЕГ чоловіків при дії вказаних подразників були
найбільш подібними до таких у жінок протягом фолікулярної фази оваріального циклу.
Загалом у жінок порівняно з чоловіками зміни ЕЕГ при перегляді зображень усіх типів
були істотнішими. Для чоловіків найбільш активуючими були еротичні та негативні зображення. Виявлено певну специфіку ЕЕГ-патернів залежно від рівня емпатії. Високий
рівень емпатії у чоловіків і жінок був пов’язаний з вищою спектральною потужністю
бета- і тета-ритмів відповідно. Схильність до співпереживань по-різному проявлялася
залежно від рівня статевих гормонів у жінок; ті візуальні стимули, які у фолікулярній
фазі не викликали емоційного резонансу, ставали більш активуючими для емпатичних
жінок у лютеїновій фазі.