Ефекти введення ізопікамілону та пікамілону в умовах формування пікротоксиніндукованої судомної активності у щурів - Денисенко, О.В.; Шандра, О.А.; Карпов, Л.М.; Сьомік, Л.І. (Нейрофизиология, 2014)
Розвиток судом у щурів індукували за допомогою повторних уведень пікротоксину –
ПТ (внутрішньоочеревинно кожні 30 хв у дозі 0.9 мг/кг при першій ін’єкції та
0.7 мг/кг при наступних уведеннях). Ізопікамілон (ІПМ) та пікамілон (ПМ) у дозах
20 або 50 мг/кг ін’єкували тваринам внутрішньоочеревинно за 30 хв до введення ПТ.
Епілептиформну активність (ЕФА), що виникала в структурах мозку в умовах попереднього системного введення ПМ та ІПМ, можна було поділити на два типи – активність
з розвитком тільки пік-хвильових розрядів – ПХР (61.3 %) та регулярну кортикальну
пікову активність з генерацією окремих нетривалих ПХР (38.7 %). У щурів з ЕФА першого типу частота та тривалість судомних ПХР істотно знижувалися при введенні ПМ
та ІПМ у дозах 50 мг/кг. У щурів з ЕФА другого типу інтенсивність ПХР зменшувалась
і в разі введення препаратів у дозах 20 мг/кг. Застосування ІПМ з метою забезпечити
протекторну протисудомну дію виявилось ефективнішим.