Ще раз про патентну інформацію в контексті сьогоднішнього дня - Кочеткова, А.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Окреслено шляхи забезпечення доступу широкого кола користувачів України до патентної інформації (в першу чергу національної) зокрема: безоплатне поточне комплектування патентних фондів офіційними виданнями Державного департаменту інтелектуальної власності на паперових та електронних носіях; створення спеціалізованих баз даних, інформаційно-довідкових систем; забезпечення доступу до них через Інтернет. Наведена інформація про один із найважливіших елементів довідково пошукового апарату до патентних фондів — радикально реформовану 8-у редакцію Міжнародної патентної
класифікації та специфіку її запровадження в Україні. Надано огляд заходів, що сприяють доступу користувачів різних категорій до безоплатних зарубіжних патентно інформаційних Інтернет ресурсів. The article outlines the ways of providing an access for a wide circle of Ukrainian users to patent information, first of all national, in particular free current acquisition of patent collections by the official publications of the State Department of Intellectual Property on paper and electronic data carriers, creation of specialized databases, information and reference systems and providing access to them through the Internet. Information about one of the crucial elements of the reference and search tool to patent collections — the drastically reformed eighth edition of the International Patent Classification and peculiarities of its implementation in Ukraine is given. A review of measures to facilitate access of different unser categories to free foreign patent information Internet resources is given. Key words: patent information, databases, IPC, information services, informatization.