Властивості інозитол-1,4,5-трифосфатних рецепторів в ядрах нейронів ЦНС щурів - Федоренко, О.А.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2014)
Ми досліджували властивості інозитол-1,4,5-трифосфатних рецепторів (InsP₃
Rs) у
мембранах ядерної оболонки нейронів ЦНС щурів. Було виявлено, що в клітинах з найвищим рівнем експресії InsP₃
Rs дані рецептори локалізовані переважно на внутрішній ядерній мембрані. Це дає можливість припустити залучення ядерного кальцієвого
депо в регуляцію експресії кальційзалежних генів. Аплікації агоністів InsP₃
Rs інозитолтрифосфату (InsP₃
) та Ca²⁺ у концентраціях, менших за 1.0 мкМ, викликали швидку
активацію каналів InsP₃
Rs, після чого спостерігалась їх певна стаціонарна активність.
Аплікація Ca²⁺ у концентраціях, більших за вищезгадану, істотно не впливала на характеристики пікових відповідей цих рецепторів, проте потім останні майже цілком
втрачали чутливість протягом декількох секунд. Отже, кальцієва залежність стабільної
активності InsP₃
Rs була дзвоноподібною. Пікова ж активність зазначених рецепторів у
разі фізіологічних меж концентрацій внутрішньоклітинного Ca²⁺ не інгібувалась аплікаціями агоністів. Це спостереження вирішує основне протиріччя між даними, які були
отримані різними дослідницькими групами раніше. У той же час сутність специфіки
кінетичних властивостей InsP₃
Rs в умовах різних експериментальних моделей потребує
подальших досліджень.