Залежність результатів тестів "відкрите поле" від форми арени - Грабовська, С.В.; Салига, Ю.Т. (Нейрофизиология, 2014)
Тест «відкрите поле» (ТВП) – один з основних методів, який використовується для
оцінювання поведінкової активності та рівня емоційності тварин. Цей тест широко
застосовується в токсикологічних та фармакологічних дослідженнях. Досі залишалося відкритим питання, чи може форма арени впливати на результати тестування.
Тому ми порівнювали результати згаданого тесту з використанням одних і тих самих лабораторних тварин, ідентичних умов дослідження та майже однакової площі
арен круглої та квадратної форми. Вірогідні відмінності було виявлено лише у двох
досліджуваних параметрів – частоти реалізації ніркового рефлексу та інтенсивності
внутрішньої горизонтальної рухової активності; в інших показників істотних різниць
не спостерігалося. Таким чином, загалом можна говорити про досить близьку валідність
результатів поведінкових досліджень, проведених у двох згаданих умовах ТВП.