Особливості блокування калієвих струмів у гангліозних клітинах сітківки щура тетраетиламонієм - Мартинюк, Н.Я.; Маслов, В.Ю.; Пурнинь, О.Е.; Федулова, С.А.; Веселовський, М.С. (Нейрофизиология, 2016)
Досліджували чутливість інтегральних калієвих струмів у гангліозних клітинах сітківки (ГКС) щурів віком 21 день до блокуючої дії тетраетиламонію (ТЕА) у концентраціях
0.25 та 1.0 мМ. Струми відводили з використанням методики patch-clamp у конфігурації
«ціла клітина» в режимі фіксації потенціалу; препарати сітківки ферментній обробці
не піддавалися. Калієві струми викликали прикладанням тривалих (400 мс) деполяризаційних поштовхів струму зростаючої інтенсивності. В умовах дії 0.25 мМ ТЕА блокувалося в середньому 18 ± 5 % інтегрального калієвого струму; амплітуда ТЕА-чутливого (блокованого) компонента при потенціалі на мембрані +40 мВ складала 0.75 ±
± 0.02 нА (n = 6). Під дією 1.0 мМ ТЕА блокувалося в середньому 32 ± 5 % струму; середня амплітуда згаданого ТЕА-чутливого компонента дорівнювала 1.12 ± 0.02 нА (n =
= 9). Вплив ТЕА був оборотним; відносна інтенсивність ТЕА-чутливого компонента в
різних клітинах варіювала в широких межах (від 3 до 38 % при 0.25 мМ ТЕА та від 12
до 54 % при 1.0 мМ). Співставлення з даними попереднього дослідження вказувало на
те, що залежність інтенсивності блокування з підвищенням концентрації ТЕА від 0.25
до 1.0 мМ була нелінійною; значення концентрації 0.5 мМ виявилося досить близьким
до насичуючого. Результати аналізу отриманих даних свідчать на користь того, що ТЕА
у використаних концентраціях блокує в основному компонент інтегрального калієвого
струму, що йде через Kv3.1/Kv3.2-канали; дія цього блокатора на канали інших типів
(Kv3.3/Kv3.4, Kv1.1 та BK) є в усякому разі відносно незначною.