Species-Related Differences in the Properties of Receptor-Operated TRPC4 Channels in Intestinal Myocytes of Rodents - Dryn, D.O.; Gryshchenko, A.V.; Bolton, T.B.; Zhu, M.X.; Zholos, A.V. (Нейрофизиология, 2016)
TRPC4 proteins form receptor-operated cation channels that are activated in synergy by M₂
and M₃
acetylcholine (ACh) receptors coupled to Gq/11 and Gi/o proteins, respectively. These
channels are widely expressed in the brain and smooth muscles where they perform a number
of important functions, including control of GABA release from the dendrites and cholinergic
excitation of smooth muscles. The biophysical properties of TRPC4 currents directly activated
by GTPγS in mouse cells remain mostly unknown. We, thus, aimed to investigate these
channels in mouse ileal myocytes where a prominent TRPC4-mediated cation current termed
mICAT is observed, and to compare the behavior of this current with that of the better studied
mICAT in guinea-pig myocytes. Although the respective cation current responses to carbachol
(CCh) at –50 mV (i.e., at the value close to the normal resting potential in these cells) were
highly similar, mICAT in the mouse lacked the permissive action of intracellular Ca2+ on channel
opening. The slope factor of the muscarinic cation conductance, which is a defining property
of voltage-dependent behavior, was identical in both species. There were differences in the
potential at which the current peaked at negative potentials, but not in the maximal current
densities. Major differences were found in the kinetics of mICAT voltage-dependent relaxations,
which were much faster in the mouse. The above rodent species employ two different
strategies for the open probability increase by activated G-proteins; the mean open time was
shorter in the mouse compared to that in the guinea-pig (15.1 ± 5.2 msec, n = 8, vs. 80.0 ±
± 19.7 msec, n = 9; P < 0.01). Correspondingly, the instantaneous frequency of channel
opening was much higher in the mouse (154.1 ± 18.8 sec⁻¹ vs. 70.2 ± 7.3 sec⁻¹ in the guinea-pig;
P < 0.001). These functional differences are based on the differences found in the corresponding
TRPC4 amino acid sequences of the two rodent species, which are mainly clustered in the
cytosolic C-terminus of TRPC4 protein.
Keywords: muscarinic receptors, receptor-o Протеїни TRPC4 формують рецепторкеровані катіонні канали, які активуються синергічною дією на M₂
- та M₃
-
ацетилхолінові рецептори, відповідно пов’язані з Gq/11-
та Gi/o-протеїнами. Ці канали широко експресовані в
мозку та гладеньких м’язах, де вони виконують численні
функції, в тому числі забезпечуючи контроль вивільнення
ГАМК із дендритів та холінергічне збудження гладеньких м’язів. Біофізичні властивості струмів через TRPC4-
канали, індукованих у клітинах миші прямою дією
ГТФγS, залишаються великою мірою невідомими. Тому ми
досліджували ці канали в міоцитах тонкого кишківника
миші, в яких спостерігається значний катіонний струм, опосередкований TRPC4 та названий mICAT. Ми порівнювали
властивості даного струму з властивостями краще вивченого mICAT у міоцитах морської свинки. Незважаючи на те що катіонні струми після аплікації карбахолу при потенціалі –50 мВ (тобто при значенні, близькому
до нормального потенціалу спокою в цих клітинах) були
дуже подібними, вплив внутрішньоклітинного кальцію
на відкривання досліджуваних каналів під час відведення
mICAT у миші був відсутнім. Швидкість зміни мускарінової
катіонної провідності, котра є визначальним фактором
щодо потенціалзалежної поведінки каналів, у двох згаданих
видів гризунів була практично ідентичною. Спостерігалися
помітні розбіжності значень негативних потенціалів,
при яких струм досягав максимуму, але максимальні
щільності струмів були подібними. Найбільші відмінності
були виявлені в кінетиці потенціалзалежної релаксації
mICAT, котра у миші була значно швидшою. У вказаних
видів гризунів використовуються дві відмінні стратегії
підвищення вірогідності відкритого стану досліджуваних
каналів при активації G-протеїнів. Середнє значення часу
відкритого стану у миші було значно меншим порівняно з
відповідним показником у морської свинки (15.1 ± 5.2 мс,
n = 8, vs 80.0 ± 19.7 мс, n = 9; P < 0.01). Відповідно, у
миші миттєва частота відкривань каналів була значно вищою, ніж у морської свинки (154.1 ± 18.8 с⁻¹ vs 70.2 ±
± 7.3 с⁻¹; P < 0.001). Ці функціональні різниці розглядаються як наслідок структурних розбіжностей відповідних
послідовностей амінокислотних залишків у білках TRPC4
двох вказаних видів гризунів. Дані розбіжності в основному сконцентровані в цитозольних C-закінченнях первинних
послідовностей протеїнів TRPC4.