Механізм позитивної модуляції струму через кальцієві канали Р-типу в нейронах Пуркін’є агоністом опіоїдних рецепторів - Єгорова, О.В.; Фісюнов, О.І.; Максимюк, О.П.; Кришталь, О.О. (Нейрофизиология, 2016)
В експериментах на ізольованих нейронах Пуркін’є щура з використанням методу петчклемп у конфігурації «ціла клітина» додавання в омиваючий розчин 10 нМ агоніста µ-опіоїдних рецепторів (µ-ОР) DAMGO призводило до помірного, проте високовірогідного посилення струму через високопорогові кальцієві канали P-типу (інкремент 9–10 %). Встановлено, що цей ефект не залежав від того, який катіон (Ca²⁺ або Ba²⁺) проникав через плазматичну мембрану. Даний ефект (позитивна модуляція струму) практично зберігався, якщо тест-імпульсу передував преімпульс, зміщуючий мембранний потенціал до +50 мВ, тобто вплив був потенціалнезалежним. Згаданий ефект також майже не змінювався в умовах, коли внутрішньоклітинний розчин вміщував 0.5 мМ ГТФβS (необоротного блокатора G-білків) або таку ж саму кількість ГТФγS (неспецифічного активатора цих білків) замість ГТФ. Додавання до внутрішньоклітинного розчину 0.5 мМ цАМФ також практично не впливало на позитивну модуляцію P-струму під дією DAMGO. Попередня 10-хвилинна інкубація досліджуваних клітин у розчині, що вміщував 0.5 мкМ кальмідаозолу (антагоніста кальмодулінрегульованих ензимів), зумовлювала дворазове зменшення DAMGO-індукованого інкремента P-струму. З урахуванням отриманих даних висунуто припущення, що в молекулі кальцієвого P-каналу існує високоафінний алостеричний сайт зв’язування з агоністами µ-ОР, і потенціал-, кальцій- і G-білокнезалежна позитивна модуляція струмів через ці канали реалізується саме за подібним механізмом.