Вплив супернатанта фетальних нейрогенних клітин на проліферативну активність у культурі клітин гліоми С6 - Любич, Л.Д.; Семенова, В.М.; Малишева, Т.А.; Стайно, Л.П.; Васлович, В.В. (Нейрофизиология, 2016)
Оцінювали вплив супернатанта фетальних нейрогенних клітин (ФНК) щура на проліферативну активність культивованих клітин гліоми мозку щура (клітинна лінія C6). Супернатант ФНК отримували із суспензії клітин мозку плодів щура на 14-ту добу гестації
(Е14). До культурального середовища експериментальних культур додавали 0.10 мг/мл
супернатанта та інкубували 48 год. Імуноцитохімічне забарвлення щодо маркера проліферації Ki-67 проводили з використанням кролячих моноклональних антитіл до цього
протеїну. Після інкубації в присутності супернатанта ФНК у культурах клітин гліоми
С6 з’являлися дегенеративні та некробіотично змінені пухлинні клітини із заокругленими цитоплазматичними тілами та редукцією відростків. В умовах дії ФНК порівняно з
контрольними спостереженнями середня щільність клітин у 10 тест-полях зору в експериментальних культурах (0.04 мм2
) ставала вірогідно меншою, ніж у контролі (332.0 ±
± 36.0 проти 569.5 ± 70.5; Р = 0.00026); середнє значення ядерно-цитоплазматичного
співвідношення в пухлинних клітинах було дещо (невірогідно) зниженим – 0.28 ± 0.01
проти 0.32 ± 0.02 (P = 0.64), а частка клітин із множинними ядерцями – більш ніж удвічі
меншою – 3.53 ± 0.33 і 7.97 ± 0.25 % (P = 0.053). Індекс мітозу культивованих пухлинних клітин, підданих впливу супернатанта, ставав вчетверо нижчим (1.10 ± 0.04 і 4.90 ±
± 0.09 %; P = 0.009), а частка пухлинних клітин, імунопозитивних щодо Ki-67, зменшувалась з 27.86 ± 2.91 до 10.47 ± 0.91 % (P = 0.0015). Спостережуваний антипроліферативний ефект супернатанта ФНК свідчить на користь можливості та доцільності розробки комплексної патогенетичної терапії злоякісних пухлин мозку із застосуванням
препаратів, отриманих із ФНК.