Analgesic Effects of the Aqueous Lemon Verbena Extract in Rats - Veisi, M.; Shahidi, S.; Komaki, A.; Sarihi, A. (Нейрофизиология, 2016)
Lemon verbena (vervain, LV) is used in traditional folk medicine as a remedy against asthma,
spasms, cold, fever, pain of different genesis, insomnia, etc., but its effects have not been
examined experimentally. We studied effects of an aqueous extract of leafs of this plant on
the parameters of nociception-related tests, tail-flick, and writhing ones. The first aqueous
extract of LV leafs was prepared and dried. Wistar rats were randomly divided into seven experimental groups, which received i.p. injections of saline (control), LV extract (10, 100, 500,
and 1000 mg of dry substance per 1 kg of the body mass), morphine, and 1000 mg/kg of the
LV extract + naloxone. Injections of 500 and 1000 mg/kg of the extract significantly increased
the tail-flick latency, as compared to that in the control group (P < 0.001). The number of
writhings per one hour decreased after injections of the extract (100-1000 mg/kg). The maximum analgesic effects of the extract were comparable with those of morphine (10 mg/kg).
Naloxone completely abolished the effect of the LV extract in the tail-flick test and partly
suppressed such action in the writhing test. Thus, our experiments demonstrated noticeable
anti-nociceptive effects of the aqueous LV extract; possibilities for application of this extract
or its derivatives in pain management should be examined. Лимонна вербена (ЛВ) використовується в традиційній народній медицині як засіб проти астми, спазмів, застуди, лихоманки, болю різного походження, безсоння і т. п., проте її ефекти
не досліджувались експериментально. Ми вивчали дію водного
екстракту листя цієї рослини на параметри тестів, пов’язаних
із ноцицепцією, – тесту відсмикування хвоста та тесту «кислотних корчів». Готували перший водний екстракт із листя ЛВ
та дегітратували його. Досліди були проведені на семи експериментальних групах щурів лінії Вістар; тварини цих груп
отримували внутрішньоочеревинні ін’єкції фізіологічного розчину (контроль), ЛВ-екстракту в чотирьох дозах (10, 100, 500
та 1000 мг сухої речовини на 1 кг маси тіла), морфіну та екстракту ЛВ (1000 мг/кг) із попередньою ін’єкцією налоксону.
Ін’єкції екстракту в дозах 500 та 1000 мг/кг призводили до
істотного збільшення латентного періоду реакції відсмикування хвоста порівняно з аналогічним показником у контролі
(P < 0.001). Кількість «корчів» у відповідному тесті протягом
1 год істотно зменшувалася після ін’єкцій екстракту в дозах
від 100 до 1000 мг/кг. Максимальні аналгетичні ефекти були
близькими до таких після ін’єкцій морфіну (10 мг/кг). Налоксон повністю усував ефекти екстракту ЛВ у тесті відсмикування хвоста, але лише частково пригнічував відповідну дію
в тесті «корчів». Отже, результати наших експериментів показали, що водний екстракт листя ЛВ має відчутну антиноцицептивну дію; можливості застосування цього екстракту або
його похідних у контролі болю мають бути досліджені в подальшому.