Експресія білка нейрофіламентів у сенсомоторній корі щурів при мікроемболізації кровоносних судин: вплив імуномодуляції - Яременко, Л.М.; Грабовий, О.М. (Нейрофизиология, 2016)
Досліджували зміни експресії білка нейрофіламентів (NFP) в сенсомоторній корі щурів
після мікроемболізації судин однієї з півкуль за допомогою унілатеральної ін’єкції
суспензії адипоцитів у загальну сонну артерію. Експерсію NFP оцінювали за результатами імуногістохімічного виявлення з використанням моноклональних мишачих антитіл
до людського протеїну нейрофіламентів (клон 2F11, «Dako», Данія). У контрольних
щурів NFP виявлявся переважно в межах тонких терміналей нервових волокон, але не
в перикаріонах нейронів. Після мікроемболізації судин лівої півкулі головного мозку
спостерігалося загальне зменшення інтенсивності експресії NFP при наявності мозаїки
осередків практичної відсутності та посилення такої експресії. Спорадично в пізні
терміни після мікроемболізації у небагатьох нейронах відмічалася наявність мічених
NFP-структур у перикаріонах, аксонних горбиках і аксонах. Зміни експресії NFP мали
розповсюджений характер і виявлялись у ділянках кори протилежної півкулі. Використання курсового введення імуномодулятора імунофану в цілому призводило до зменшення інтенсивності патологічних змін експресії NFP. Це свідчить про можливість
залучення імунних процесів у патогенез спостережуваних змін. У відновлювальний
період після мікроемболізації в корі відмічалися значна кількість NFP-позитивних
тілець, котрі можна кваліфікувати як колби (конуси) росту.