Реорганізація кортикальних моторних зон передньої кінцівки в умовах хронічної епілептиформної активності - Вастьянов, Р.С.; Шандра, О.А. (Нейрофизиология, 2014)
Використовуючи мікроелектростимуляцію (МЕС) кори щурів, вивчали організацію
зон, подразнення котрих викликало скорочення окремих груп м’язів передніх кінцівок;
дослідження проводили в умовах кіндлінгу, індукованого введення пікротоксину, та
в період посткіндлінгу. В «кіндлінгових» щурів відмічено істотне (більш ніж удвічі)
збільшення площі ділянок кори, МЕС яких викликала рухи передніх кінцівок, у
порівнянні з відповідними показниками в інтактних тварин (P < 0.01). Результати МЕС
моторних ділянок кори в межах періоду посткіндлінгу виявилися аналогічними. Зі
збільшенням тривалості стимулів від 50 мс до 1.0 с тривалість моторних відповідей
в умовах кіндлінгу та посткіндлінгу вірогідно збільшувалася (P < 0.05). Збільшення
площі коркових представництв м’язів передніх кінцівок при викликаній кіндлінгом
епілептиформній активності, вірогідно, віддзеркалює системні зміни активності кори
мозку в зазначених умовах.