Вплив пасивного сприйняття запаху ізоамілацетату на ЕЕГ людини в стані спокою - Зима, І.Г.; Макарчук, М.Ю.; Крижановський, С.А.; Тукаєв, С.В. (Нейрофизиология, 2014)
Проведений аналіз змін спектральної потужності ЕЕГ-осциляцій різних частотних діапазонів та рівнів когерентності цих коливань в умовах пасивного сприйняття людиною
запаху ізоамілацетату (грушевої есенції) в стані спокою. Незалежно від суб’єктивної
оцінки запаху ізоамілацетату сама його наявність викликала в усіх обстежуваних зростання середніх рівнів когерентності коливань високочастотного α-субдіапазону, що
може вказувати на посилення внутрішньої психічної активності і підвищення готовності до реагування. В обстежуваних, що оцінювали застосований запаховий подразник як
негативний, при цьому знижувалася когерентність α2- та β1-осциляцій у центральних,
фронтальних і окципітальних ділянках кори. В осіб із позитивною суб’єктивною оцінкою запаху ізоамілацетату когерентність зростала на тлі його дії і в α1-піддіапазоні.
Таким чином, отримано вказівки на те, що активація нюхового аналізатора здатна помітно змінювати функціонування нейромереж головного мозку людини в стані спокою;
характер цих змін частково залежить від суб’єктивної гедонічної оцінки того чи іншого
запаху.