Вплив блокатора нікотинових ацетилхолінових рецепторів на збуджувальні постсинаптичні струми в гангліозних клітинах сітківки щура - Мартинюк, Н.Я.; Пурнинь, О.Е.; Федулова, С.А. (Нейрофизиология, 2014)
Ми перевіряли залучення нікотинових ацетилхолінових рецепторів (нАХР) до фонової синаптичної активності гангліозних клітин сітківки (ГКС) ока щура. Експерименти проводили in vitro на ГКС ізольованої цілої сітківки щурів віком 21 день з використанням методу петч-клемп у конфігурації «ціла клітина» в режимі фіксації потенціалу. Вивчали нейрони, не піддані ферментній обробці, що забезпечувало збереження властивостей клітин нативної сітківки. Пасивні електрофізіологічні показники були досліджені у 15 клітин; мембранний потенціал спокою становив у середньому –62 ± 2 мВ, вхідний опір мембрани 573 ± 68 МОм, ємність мембрани 34 ± 5 пФ. Для вивчення ефектів блокування нАХР використовували бензогексоній (БГ) у концентрації 450 мкМ. Реєстрували збуджувальні постсинаптичні струми, які в контрольних умовах наших експериментів виникали із середньою частотою 3.1 ± 0.8 с-1 (n = 10). Аплікація БГ призводила до пригнічення струмів у шести клітинах, причому виявлялася значна селективність дії цього блокатора: він впливав переважно на струми порівняно високої амплітуди (40–100 пА). Дія БГ була значною мірою оборотною. З отриманих даних випливає, що активація нАХР модулює електричну активність ГКС; ці рецептори, ймовірно, опосередковують певні види синаптичної передачі. Загальна популяція ГКС є досить гетерогенною в аспектах наявності/відсутності нАХР та наявності окремих підтипів останніх