Neural Correlates Related to Anxiety in Attentional Inhibition Control: an Erp Study - Seo, S.H.; Lee, Ch.K.; Yoo, S.K. (Нейрофизиология, 2014)
We investigated the effect of anxiety on attentional inhibitory control using event-related
potentials (ERPs) and measuring the response time. Nineteen participants performed a multisource interference task; three-digit numbers and emotional faces were used as visual stimuli.
The P100 and P300 ERP-components and response time values were used to evaluate whether
ERP parameters and behavioral responses are associated with increased anxiety. Higher
anxiety was associated with a longer latency and reduced amplitude of the P300 component
at F3, whereas higher anxiety was associated with a shorter latency and higher amplitude of
P300 at F4. The longer P300 latency at F3 was especially related to the response time to the
target number with negative-expression faces as distracters. Ми досліджували вплив рівня тривожності на гальмівний
контроль уваги з використанням реєстрації пов’язаних із
подією потенціалів (ППП) та вимірювання часу реакції.
19 тестованих виконували мультистимульний тест з інтерференцією; як візуальні стимули застосовували зображення тризначних чисел та облич з емоціональними виразами.
Параметри Р100 та Р300 компонентів ППП та час реакції
брали до уваги для того, щоб визначити можливість асоційованості параметрів ППП та поведінкових відповідей з рівнем тривожності. Підвищена тривожність була асоційована
з довшими латентними періодами та зниженою амплітудою
компонента Р300 у відведенні F3, тоді як такий рівень тривожності асоціювався з меншими величинами латентного
періоду цієї ж самої хвилі та її вищою амплітудою у відведенні F4. Більший латентний період Р300 у відведенні F3
особливо чітко корелював із часом відповіді на цільове число на тлі облич із негативними виразами як відволікаючих
факторів.