Вплив мемантину на рухові поведінкові феномени у щурів різного віку - Крученко, Ж.О.; Горбаченко, В.А.; Череда, І.С.; Лук’янець, О.О. (Нейрофизиология, 2014)
Хвороба Альцгеймера є одним із нейродегенеративних захворювань, для яких є характерними істотне погіршення пам’яті, розлад емоційної сфери, порушення когнітивних і рухових функцій. Як потенційні терапевтичні агенти для корекції цих порушень використовуються антагоністи NMDA-рецепторів, одним із яких є мемантин. Даний препарат уповільнює прогресування нейродегенеративних процесів і зумовлює нейромодулюючу дію. Ми оцінювали рухові поведінкові феномени у щурів у віці два і 13 місяців, поміщених у нові умови вільної поведінки, дó та після введення орально 10 мг/кг мемантину. В експериментах використовувалася відеореєстрація поведінки тварин з подальшим аналізом відеозаписів. Згідно з отриманими даними, мемантин зменшував рухову активність щурів і збільшував час їх перебування в спокійному нерухомому стані. Вікові відмінності полягали в інтенсивнішому пригніченні рухової активності у старіших тварин. Отримані результати свідчать про те, що мемантин послаблює стани страху і тривоги, викликані потенційними загрозами при незнайомому оточенні, сприяє прояву дослідницького рефлексу та швидкій адаптації щурів до нових умов.