Порушення їжодобувної активності у щурів в умовах тривалого пентилентетразолового кіндлінгу - Прищепа, О.О.; Шандра, О.А.; Вастьянов, Р.С. (Нейрофизиология, 2014)
Досліджували порушення умовнорефлекторної їжодобувної активності щурів у стані
довготривалого кіндлінгу, індукованого 120 введеннями пентилентетразолу (ПТЗ);
при цьому фармакологічно модулювали активність норадрен(НА)- та серотонін(СТ)-
ергічної нейромедіаторних систем уведеннями людіомілу, α-метилпаратирозину,
L-триптофану або парахлорфенілаланіну. Реалізацію харчодобувного умовного рефлексу визначали в тесті з використанням радіального лабіринту (РЛ) на 30-
й, 60-й та 90-й добі ПТЗ-кіндлінгу в умовах попередніх активації або пригнічення
активності моноамінергічних систем у відповідних групах. У динаміці ПТЗ-кіндлінгу
спостерігалося прогресування когнітивних дисфункцій: кількість спроб знайти їжу в
РЛ на порядок і більше перевищувала аналогічний показник у контролі. Подібні ефекти,
але значно меншої (приблизно вдвічі) інтенсивності були відзначені у „кіндлінгових”
щурів із активацією НА- та СТ-ергічної систем. Таким чином, стан згаданих церебральних систем має важливе значення для розвитку когнітивних дисфункцій в умовах довготривалого ПТЗ-кіндлінгу