Експресія судинного ендотеліального ростового фактора в корі мозку щурів при порушеннях кровопостачання та імунокорекції їх наслідків - Яременко, Л.М.; Грабовий, О.О.; Грабовий, О.М. (Нейрофизиология, 2016)
У щурів при гострих порушеннях кровообігу в одній півкулі головного мозку, викликаних перев’язкою сонної артерії або мікроемболізацією судин кори після
внутрішньоартеріального введення суспензії адипоцитів, у корі цієї півкулі тимчасово знижується експресія судинного ендотеліального ростового фактора (VEGF), що
можна розглядати як один із чинників патогенезу порушень відновлювальних процесів
після ішемізації кори. Послаблення експресії даного фактора зумовлює пролонгацію
дегенеративних явищ у віддалені терміни після перенесеної ішемії. Застосування
імуномодулятора імунофану вірогідно зменшувало інтенсивність зниження експресії
VEGF після транзиторної ішемії мозку, що зумовлювало сприятливіший перебіг
постішемічного процесу, зменшувало виразність нейродегенеративних явищ та призводило до зростання кількості гліоцитів.