Электрохромные свойства и наноструктура аморфных плeнок оксида вольфрама - Фоманюк, С.С.; Краснов, Ю.С.; Колбасов, Г.Я.; Зайченко, В.Н. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Электрохромные плeнки аморфного оксида вольфрама наиболее эффективны по контрасту окрашивания и быстродействию. Эти характеристики плeнок напрямую зависят от их структуры. Присутствие определeнного количества нанокластеров в виде анионов поливольфраматов влияет на электрохромные свойства плeнки, сдвигая максимум еe окрашивания из ИК-области оптического спектра в видимую область. Метод катодного осадження плівок аморфного оксиду вольфраму з перекисного електроліту на основі вольфрамату натрію дозволяє отримувати шар цього оксиду на прозорих струмопровідних підложках, з гарною повторністю їх електрохромних характеристик. Такі плівки складаються з нанокластерів, розмір яких визначається параметрами електролізу, такими, як густина струму осадження і рН вихідного розчину електроліту, причому домінування в них нанокластерів у вигляді аніонів полівольфраматів відрізняє їх від плівок, що отримані іншими методами. Показано, що на основі аналізу залежності струму від потенціалу і послідовності появи різних смуг поглинання в оптичному спектрі при забарвленні катодно осаджених плівок можна визначати кількісний вміст у них нанокластерів різного розміру. The method of cathodic deposition of amorphous tungsten oxide films from a sodium tungstate based peroxide electrolyte allows deposition of layers of this oxide on transparent current-conducting substrates with good reproducibility of their electrochromic characteristics. Such films consists of nanoclusters, whose size is determined by electrolysis parameters, such as deposition current density and pH of the original electrolyte, the predominance of nanoclusters as polytungstate anions in them distinguishing them from films obtained by other methods. It has been shown that the percentage of nanoclusters of different size in cathodically deposited films can be determined by the analysis of the dependence of current on potential and the sequence of appearance of various absorption bands in the optical spectrum during coloration of these films.