Вплив етилендіаміну на процес розчинення срібла у диціаноаргентатному електроліті - Бик, С.В.; Берсірова, О.Л.; Кублановський, В.С. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Досліджено кінетику та механізм електрохімічної поведінки срібла у розчині диціаноаргентату калію та у
боратно-фосфатно-карбонатному (БФК) електроліті на його основі при додаванні етилендіаміну. Проведено
аналіз стаціонарних поляризаційних кривих, отримано основні кінетичні параметри та описано вірогідний
механізм та кінетику процесу розчинення та пасивації срібла. Показано, що у присутності етилендіаміну
процес розчинення срібла багатостадійний і срібло переходить у розчин у вигляді комплексу [Ag(En)2]+.
Зроблено висновок про позитивний вплив додавання етилендіаміну до електролітів сріблення на основі ціаноаргентатних комплексів з метою стабілізації анодного процесу розчинення та запобігання процесу оксидної
пасивації, тобто як активатора розчинності срібних анодів. Исследована кинетика и механизм электрохимического поведения серебра в растворе дицианоаргентата калия и в боратно-фосфатно-карбонатном
(БФК) электролите на его основе при добавлении этилендиамина. Проведен анализ стационарных поляризационных кривых, получены основные кинетические
параметры и описан вероятный механизм и кинетика
процесса растворения и пассивации серебра. Показано,
что в присутствии этилендиамина процесс растворения
серебра многостадийный и серебро переходит в раствор
в виде комплекса [Ag(En)2]+. Сделан вывод о положительном влиянии добавления этилендиамина к электролитам серебрения на основе цианоаргентатных комплексов с целью стабилизации анодного процесса растворения и предотвращения процесса оксидной пассивации, то есть как активатора растворимости серебряных анодов. Kinetics and mechanism of electrochemical
behavior of silver in K[Ag(CN)2] solution and (BPC)
electrolyte with addition of ethylenediamine was investigated.
The analysis of stationary polarizations curves was
made, basic kinetic parameters were obtained and described
credible mechanism and kinetics of process of dissolution
and passivation silver. It is shown that in the
presence ethylenediamine the process of dissolution of
silver is many-stage and silver pass into solution as a
complex [Ag(En)2]+. A conclusion about the positive influence
of addition of ethylenediamine to the electrolytes
of silvering on the basis of [Ag(CN)2]– complexes, with
the purpose to stabilize anode process of dissolution and
to prevent the process of oxide passivation, as an activator
of solubility of silver anodes was made.