Структурные и оптические характеристики композитов пирогенный кремнезем / a, b-Zn₂SiO₄:Mn - Оранская, Е.И.; Богатырев, В.М.; Бричка, А.В.; Бричка, С.Я.; Горников, Ю.И. (Поверхность, 2015)
Методами рентгенофазового анализа, сканирующей электронной микроскопии, оптической спектроскопии были изучены структура, морфология, элементный состав, флуоресцентные свойства композитов пирогенный кремнезем / α, β-Zn₂SiO₄:Mn, синтезированных путем модифицирования поверхности кремнезема ацетатами Zn и Mn с последующим отжигом на воздухе при 930 и 1050°С. Показано, что композиты пирогенный SiO2 / α, β-Zn₂SiO₄:Mn, отожженные при 1050°С, обладают флуоресценцией с длинами волн 528 и 550 нм, интенсивность которой определяется соотношением модификаций и совершенством кристаллической структуры силиката цинка, зависящим от способа нанесения ацетатов металлов на поверхность SiO₂ , содержанием Mn. The structure, morphology, elemental composition, the fluorescent properties of the composites synthesized by surface modifying fumed silica with zinc and manganese acetate, followed by annealing in air at 930 and 1050°С, were studied by X-ray diffraction, scanning electron microscopy and optical spectroscopy. It is proved that the composites fumed SiO₂ / α, β-Zn₂SiO₄: Mn, annealed at 1050° C exhibit fluorescence at wavelengths of 528 and 550 nm. Its intensity is defined by the modifications and perfection of the crystal structure of zinc acetate, depending on the method of applying metal acetates on the surface of SiO₂, the content of Mn. З використанням методів рентгенофазового аналізу, скануючої електронної мікроскопії і оптичної спектроскопії були вивчені структура, морфологія, елементний склад, флуоресцентні властивості композитів пірогенний кремнезем /α, α, β-Zn₂SiO₄:Mn, синтезованих шляхом модифікування поверхні кремнезему ацетатами Zn і Mn з наступним відпалом на повітрі при 930 и 1050°С. Показано, що коипозити пірогенний SiO₂ / α, β-Zn₂SiO₄:Mn, відпалені при 1050°С, виявляють флуоресцентні властивості і випромінюють с довжиною хвилі 528 и 550 нм. Інтенсивність випромінювання визначається співвідношенням модифікацій і досконалістю кристалічної структури силікату цинка, що залежить від способу нанесення вцетатів металів на поверхню SiO₂ , і вмістом Mn.