Квантовохімічне моделювання впливу адсорбції молекул води та метанолу на параметри фазового переходу діоксиду ванадію - Каурковська, В.М.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2015)
В рамках методу Хартрі–Фока–Рутаана виконано теоретичне дослідження впливу взаємодії поверхні діоксиду ванадію з молекулами води та метанолу на температуру фазового переходу (ТФП) з використанням мінімальної кластерної моделі. Фазам до та після ФП моделей відповідали синглетний та високоспіновий стан. Показано, що для таких моделей ТФП відрізняються від притаманних для макрооб’єктів, але зміни їх при адсорбції відображають тенденції, відомі з експерименту. A theoretical; study on the effect of interaction between vanadia surface and wateror methanol molecules on the temperature of phase transition (PTT) has been carried out within the frameworks of Hartree-Fock-Roothaan method with use of minimal cluster model. The phase before transition was singlet whereas those after transition were respective high spin state. The PTT values for such models have been shown to differ from those for bulk; nevertheless their changes due to adsorption reflect the experimental tendencies. В рамках метода Хартри–Фока–Рутаана выполнено теоретическое исследование влияния взаимодействия поверхности диоксида ванадия с молекулами воды и метанола на температуру фазового перехода (ТФП) с использованием минимальной кластерной модели. Фазам до и после ФП моделей соответствовали синглетное и высокоспиновое состояние. Показано, що для таких моделей ТФП отличаются от характерных для макрообъектов, однако изменения их при адсорбции отображают тенденции, известные из эксперимента.