Сорбційне вилучення іонів цезію з водних розчинів - Галиш, В.В. (Поверхность, 2015)
В огляді наведено відомості про сорбційну здатність щодо цезію природних і синтетичних матеріалів органічної та неорганічної природи. Проаналізовано фізико-хімічні характеристики сорбентів та вплив основних параметрів сорбції (рН середовища, вміст і концентрація супутніх елементів) на ефективність поглинання радіоцезію, наведено механізми сорбційної взаємодії. Огляд охоплює фундаментальні та прикладні дослідження і дозволяє визначити перспективні напрямки створення сорбентів з високими сорбційними та експлуатаційними характеристиками. The review provides information about sorption capacity towards caesium of natural and synthetic materials of organic and inorganic nature. The physical and chemical characteristics of the sorbents, the effect of the main parameters of sorption (pH, content and concentration of the accompanying elements) on the caesium absorption efficiency were analyzed, sorption interaction mechanisms were shown. The review covers fundamental and applied research and allows to determine perspective areas for the creation of sorbents with high sorption and operational characteristics. В обзоре приведены сведения о сорбционной способности по отношению к цезию природных и синтетических материалов органической и неорганической природы. Проанализированы физико-химические характеристики сорбентов и влияние основных параметров сорбции (рН среды, содержание и концентрация сопутствующих элементов) на эффективность поглощения радиоцезия, приведены механизмы сорбционного взаимодействия. Обзор охватывает фундаментальные и прикладные исследования и позволяет определить перспективные направления создания сорбентов с высокими сорбционными и эксплуатационными характеристиками.