Вплив модифікування поверхні кремнезему полісахаридами на його сорбційну здатність по відношенню до рутозиду венорутону - Кулик, Т.В.; Подуст, Т.В.; Паляниця, Б.Б.; Азізова, Л.Р.; Терець, М.І.; Барвінченко, В.М.; Михаловська, Л.І. (Поверхность, 2015)
Методом мас-спектрометрії з іонізацією електророзпиленням визначено ізомерний склад рутозидів венорутону. Отримано ізотерми адсорбції венорутону на поверхні кремнезему та кремнезему, модифікованого хітозаном та декстраном. Знайдено, що адсорбційна здатність щодо венорутону зростає в ряду SiO₂-декстран < SiO₂-хітозан < кремнезем. Трикомпонентні матеріали на основі кремнезему, полісахаридів та венорутону були досліджені методами ІЧ-спектроскопії, температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії та електронної спектроскопії в УФ та видимій областях. Встановлено, що на поверхні хітозан-кремнеземного сорбенту венорутон адсорбується як на гідроксильованих ділянках поверхні, так і на полімерних ланцюгах хітозану, а на поверхні кремнезему, модифікованій декстраном – лише на гідроксильованих ділянках. The isomeric ratio of venoruton rutosides was defined using electrospray ionisation mass spectrometry. The adsorption isotherms of venoruton onto surface of silica and silica modified by chitosan and dextran were obtained. It has been founded that adsorption ability increases in the line silica-dextran<silica-chitosan<silica. Three-component materials composed of silica, polysaccharides and venoruton were investigated using IR spectroscopy, temperature-programmed desorption mass spectrometry and UV-vis spectroscopy. It was find out that on the surface of chitosan modified silica venoruton is adsorbed both on the hydroxylated surface and on chitosan polymeric chains, while on the surface of dextran modified silica venoruton is adsorbed only on the hydroxylated surface. Методом масс-спектрометрии с ионизацией электрораспылением определен изомерный состав рутозидов венорутона. Получены изотермы адсорбции венорутона на поверхности кремнезема и кремнезема, модифицированного хитозаном и декстраном. Найдено, что адсорбционная способность по венорутону растет в ряду SiO₂-декстран<SiO₂-хитозан<кремнезем. Трехкомпонентные материалы на основе кремнезема, полисахаридов и венорутон были исследованы методами ИК-спектроскопии, температурно-программируемой десорбционной масс-спектрометрии и электронной спектроскопии в УФ и видимой областях. Установлено, что на поверхности хитозан-кремнеземного сорбента венорутон абсорбируется как на гидроксилированных участках поверхности, так и на полимерных цепях хитозана, а на поверхности кремнезема, модифицированной декстраном – только на гидроксилированных участках.