Порівняння адсорбційних властивостей природних мінералів, модифікованих поліаніліном - Яновська, Е.С. (Поверхность, 2015)
Шляхом окиснювальної полімеризації аніліну пероксодисульфатом амонію у кислому середовищі здійснено іn°situ іммобілізацію поліаніліну на поверхні бентоніту, вермикуліту, кліноптилоліту та сапоніту. За допомогою термогравіметричного аналізу, обробки ізотерм адсорбції-десорбції азоту, кривих розподілу пор та скануючої електронної мікроскопії встановлено факт рівномірного розташування полімеру на поверхні усіх досліджених мінералів. Показано, що усі досліджені мінерали після модифікації поліаніліном виявляють високу адсорбційну здатність щодо оксоаніонів Cr(VI), Mo(VI) та W(VI), при цьому найвищу зафіксовано у модифікованого сапоніту. Виявлено високу адсорбційну здатність у модифікованих поліаніліном кліноптилоліту та сапоніту щодо оксоаніонів P(V) та As(V). In situ immobilization of polyaniline on the surface of bentonite, vermiculite, saponite and clinoptilolite was carried out by oxidative polymerization of aniline with ammonium peroxodisulfate in the acidic medium. The fact of even polymer distribution on the surface of all minerals was studied by thermogravimetric analysis, processing of nitrogen adsorption-desorption isotherms, pore distribution curves and scanning electron microscopy. It was established that all studied minerals after modification with polyaniline have shown high adsorption capacity with respect to Cr(VI), Mo(VI) and W(VI) oxoanions and the highest adsorption capacity have been recorded for the modified saponite. A high adsorption capacity of clinoptilolite and saponite modified with polyaniline was found towards P(V) and As(V) oxoanions. Путём окислительной полимеризации анилина пероксодисульфатом аммония в кислой среде осуществлена іn°situ иммобилизация полианилина на поверхности бентонита, вермикулита, клиноптилолита и сапонита. С помощью термогравиметрического анализа, обработки изотерм адсорбции-десорбции азота, кривых распределения пор и сканирующей электронной микроскопии установлен факт равномерного размещения полимера на поверхности всех исследованных минералов. Показано, что все исследованные минералы после модификации полианилином проявляют высокую адсорбционную способность в отношении оксоанионов Cr(VI), Mo(VI) и W(VI), при этом самая высокая зафиксирована для модифицированного сапонита. Выявлена высокая адсорбционная способность модифицированных полианилином клиноптилолита и сапонита в отношении оксоанионов P(V) и As(V).