Магнітні характеристики нанокомпозитів складу вуглець-нікель - Абрамов, М.В.; Горбик, П.П.; Богатирьов, В.М. (Поверхность, 2016)
Піролітичним методом із полімер-сольових систем на основі фенол-формальдегіду і ацетату нікелю отримані нанокомпозитні частинки (НКЧ) структури типу «ядро-оболонка» складу Ni@C. Показано, що наночастинки (НЧ) Ni є однодоменними, крива намагнічування НК частинок Ni має форму характерну для суперпарамагнетиків і її розрахунки в рамках теорії парамагнетизму Ланжевена задовільно узгоджуються з експериментальними результатами. Методом магнітної гранулометрії на основі моделі «ядро–оболонка» знайдено, що НЧ Ni розподілені логнормально за розмірами, характеризуються середнім діаметром (5 – 8) нм. Розраховано значення товщини поверхневого шару НЧ Ni з неколінеарними, відносно об’ємних, магнітними моментами. Знайдено і порівняно з експериментальними результатами залежності питомої намагніченості насичення і питомої площі поверхні ансамблів НКЧ від середньої товщини вуглецевої оболонки. Nanocomposite particles (NCP) structure of "core-shell" composition Ni @ C were obtained by the method of pyrolytic polymer-salt systems on the basis of phenol-formaldehyde and nickel acetate. It has been shown that nanoparticles (NPs) Ni is a single-domain, the magnetization curve is shaped NCP characteristic superparamagnets and its settlements within the framework of the theory of Langevin paramagnetism in satisfactory agreement with the experimental results. It found a method based on magnetic granulometry model "core-shell" that lognormal distributed Ni NP size and have an average diameter (5 - 8) nm. It was calculated the value of the low surface Ni layer thickness with non-collinear with respect to volume, the magnetic moments. Еnsembles surface depending on the specific saturation magnetization was found and the specific area NCP of the average thickness of the carbon shell. Пиролитическим методом из полимер-солевых систем на основе фенол-формальдегида и ацетата никеля полученные нанокомпозитные частицы (НКЧ) структуры «ядро-оболочка» состава Ni@C. Показано, что наночастицы (НЧ) Ni является однодоменными, кривая намагничивания НКЧ имеет форму характерную для суперпарамагнетиков и ее расчеты в рамках теории парамагнетизма Ланжевена удовлетворительно согласуются с экспериментальными результатами. Методом магнитной гранулометрии на основе модели «ядро-оболочка» найдено, что НЧ Ni распределены логнормально по размерам и характеризуются средним диаметром (5 - 8) нм. Рассчитаны значения толщины поверхностного слоя НЧ Ni с неколлинеарными, относительно объемных, магнитными моментами. Найдены зависимости удельной намагниченности насыщения и удельной площади поверхности ансамблей НКЧ от средней толщины углеродной оболочки. и сравнены с экспериментальными результатами.