Квантовохімічне моделювання адсорбційних комплексів фрагментів полі(2 гідроксіетилметакрилат)у на поверхні кремнезему - Дем’яненко, Є.М.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В.; Куколевська, О.С.; Геращенко, І.І.; Терець, М.І. (Поверхность, 2016)
Встановлено рівноважну просторову будову шести найбільш імовірних структур адсорбційних комплексів димера 2-гідроксиетилметакрилату на поверхні кремнезему. Адсорбція відбувається за рахунок утворення водневих зв’язків між карбонільними і гідроксильними групами адсорбату та силанольними і силоксановими групами поверхні кремнезему. Кожна полімерна ланка здатна утворювати до трьох водневих зв’язків з поверхнею кремнезему. Визначено довжину і середню енергію водневих зв’язків, а також оцінено енергію адсорбції. There are localized six most probable adsorption systems of dimer 2-hydroxyethyl methacrylate on silica surface. Adsorption occurs through the formation of hydrogen bonds between the carbonyl and hydroxyl groups of the adsorbate and silanol and siloxane groups of silica surface. Each link in the polymer can form three hydrogen bonds with silica surface. There are defined lengths and average energies of hydrogen bonds, and the energy adsorption has been estimated. Установлено равновесное пространственное строение шести наиболее вероятных адсорбционных комплексов димера 2-гидроксиэтилметакрилата) на поверхности кремнезема. Адсорбция происходит за счет образования водородных связей между карбонильными и гидроксильными группами адсорбата и силанольными и силоксановыми группами поверхности кремнезема. Каждое полимерное звено способно образовывать до трех водородных связей с поверхностью кремнезема. Определены длина и средняя энергия водородных связей, а также оценена энергия адсорбции.