Кріожелювання і отримання кріогелів та кріонаноксидів – огляд останніх досягнень та перспективи - Ремез, О.С. (Поверхность, 2016)
Проаналізовано проблеми синтезу та властивості кріогелів і нанокомпозитів на їх основі. Показано основні закономірності формування кріогелів, впливу на їх властивості природи вихідних матеріалів, температури та швидкості заморожування, а також кількості циклів заморожування−відтаювання. Наведено приклади синтезу кріогелів та можливих шляхів їх застосування. Висвітлено деякі особливості формування кріонанооксидів та вплив високого тиску на їх текстурні характеристики. Peculiarities of synthesis and properties of cryogels, as well as nanocomposites its bases were studied. The main features of cryogels formation, the impact of nature of initial materials, temperature, freezing speed and the number of cycles of freezing and thawing were investigated to its properties. Examples of synthesis of cryogels and possible ways of its application were shown. The peculiarities of synthesis of cryonanooxides and the influence of high temperature on its textural characteristics are presented. Проанализировано проблемы синтеза и свойства криогелей и нанокомпозитов на их основе. Показаны основные закономерности формирования криогелей, влияние на их свойства природы исходных материалов, температуры и скорости замораживания, а также количества циклов замораживания−оттаивания. Показаны примеры синтеза криогелей и возможных путей их применения. Представлены некоторые особенности формирования крионанооксидов и влияние высокого давления на их текстурные характеристики.